حضرت آیت الله حاج شیخ حجت الله ساکی ملقب به ساکی خرمآبادی از مجتهدین معاصر، استاد حوزه و دانشگاه و از چهرههای مبارز موثر علیه رژیم پهلوی سال 1319 در خانوادهای متدین و مذهبی در خرمآباد به دنیا آمد. معظم له بعد از اتمام تحصیلات ابتدایی در یکی از دبستانهای خرمآباد، سال 1332 وارد حوزه علمیه کمالیه خرمآباد شد و تا اتمام دوره سطح از محضر اساتید آن دیار مانند آیت الله العظمی کمالوند کسب فیض نمود و برای تکمیل و ادامه تحصیل، سال 1338 به مدرسه فیضیه در قم عزیمت کرد و به تحصیل خارج فقه و اصول مشغول گردید.
ایشان در سن 40 سالگی به درجه اجتهاد نائل شدند و سال 1368 در رشته فقه و اصول دکتری خود را از حوزه علمیه قم اخذ نمودند.
معظم له در سالهاي تحصيل خود به محضر عالمان بسياري شرفياب شدند و از محضر آنان تلمذ نمودند. ایشان به خواندن یک درس نزد یک استاد اکتفا نکرده و خود را به خواندن درس در چند دوره نزد اساتید مختلف مقید نمودند. ایشان در درس رسائل از آیت الله العظمی سبحانی بهره بردند و کفایه را نزد آیت الله العظمی سلطانی طباطبایی فرا گرفتند. مکاسب را نزد آیت الله العظمی نوری همدانی و آیت الله العظمی مکارم شیرازی طی نموند. معظم له در درس لمعه آیت الله شب زنده دار، آیت الله العظمی اشتهاردی و آیت الله صلواتی شرکت جسته و بهره های فراوان بردند. درس تفسیر را نیز نزد آیت الله مشکینی و آیت الله خزعلی گذرانید،که آن زمان درس تفسیر آیت الله مشکینی از دروس مشهور حوزه علمیه قم بود.
اساتید برجسته ایشان در دروس خارج فقه و اصول ، آیات عظام حضرت امام خمینی (ره)وگلپایگانی بوده اند، تا اینکه به دستور امام (ره) در نجف اشرف، شهید محراب آیت الله مدنی را برای سرپرستی حوزه ی علمیه کمالیه منصوب و امور دینی مردم آن دیار را به ایشان واگذار نمودند، معظم له مدت 4 سال در درس خارج فقه و اصول شهید اسداله مدنی شرکت فعال داشتند و از شاگردان برجسته ایشان به شمار می آمدند.
در دوران زندگی در قم، خارج از کسوت شاگردی از محضر علمای بزرگی چون آیتالله العظمی مرعشینجفی که معمم شدن ایشان نیز توسط این عالم بزرگوار انجام شد، آیتالله عظمی اراکی، علامه طباطبایی، علامه جعفری، آیتالله العظمی داماد، آیتالله العظمی بهاءالدینی، شهید مرتضی مطهری، مرحوم فلسفی و مرحوم بهلول استفاده نمودند.
با شروع نهضت امام(ره) ایشان نیز دوشادوش روحانیت و مردم به مبارزه علیه رژیم پهلوی پرداخت و بارها دستگیر و مورد تعقیب ماموران ساواک و شهربانی قرار گرفتند. در نهایت سال 1343 تبعید شدند. در بسیاری از گزارشات ساواک نام ایشان به عنوان اهانتکننده به شاه بر منبر و در سخنرانیها، انتقالدهنده اعلاميهها و پيامهاي امام(ره) از قم به خرمآباد، تحریککننده روحانیون برای ابراز مطالبی علیه شاه بر منبر و تحریک مردم به شرکت در تجمعات و راهپيماييها علیه شاه اشاره شده است.
تاریخیترین تظاهرات مردم خرمآباد همزمان با سراسر کشور در روز تاسوعا 1357 شکل گرفت که این تظاهرات پایههای حکومت پهلوی را در هم شکست. ساواک در گزارشی ایشان را مهرهی حساس و نقش سازنده در رهبری تظاهرات و تحریک مردم برای شرکت در تظاهرات روز تاسوعا 1357 در خرمآباد دانسته است.
ایشان صاحب 7 اثر ارزشمند برای طلاب حوزه علمیه هستند که برخی از آنها به چاپ رسیده است:
1- رساله توضیح المسائل (فارسی)
2- صلاة مسافر ( فارسی – دو جلد)
3- کتاب منهاج فی بیان احکام و مدارک الحج ( عربی)
4- توحید و خدا شناسی (فارسی)
5- رساله فی صلاة الجمعة ( عربی)
6- رساله فی الزکاة (عربی)
7- رساله ای در خمس (فارسی)